Kolda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kolda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Kolda Uyuşma

Kolda Uyuşma Nedenleri

Kolda uyuşma, sinirler üzerine uzun süreli bir baskı sonucu oluşabilir. Genellikle uykuda kolun yanlış konumlandırılması veya kolun yanlış pozisyonlarda kullanılması bu duruma yol açabilir. Ancak, kol uyuşması daha ciddi olarak ortopedik problemler, kan dolaşımı ile ilgili sorunlar veya sinir hasarına neden olan sinir sistemi hastalıkları ile de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, uyuşma en kısa sürede değerlendirilmesi gereken ciddi ve yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisidir. Bir veya iki kolun uyuşması, altta yatan nedenin teşhis edilmesine yardımcı olur. Bir koldaki uyuşma ise sinir sıkışması, kırık kemikler veya inme gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Kolda Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi

Sol Kol: Kol uyuşmasının nedenleri arasında hastalıklar, kan akışının kısıtlanması veya sinirlerin zarar görmesi yer almaktadır. Kola duyusal bilgi taşıyan sinirler, deri altı yapılara uzanır. Bu sinirler yukarı doğru el bileği, dirsek ve omuz bölgesini geçerek omuriliğe yakın bir bölgede duyusal sinir merkezine ulaşır. Daha yukarı doğru ikinci bir sinir yolu, koldan gelen duyusal bilgiyi omurilik yoluyla beyne taşır. Beyinden çıkan üçüncü bir sinir hattı ise bu bilgiyi beyin kabuğu üzerindeki duyusal merkezlere iletir.

Sol koldaki karıncalanma ve uyuşma genellikle sinir sıkışmaları ve boyun fıtıklarına bağlı sinir hasarlarından kaynaklanır. Elin ilk üç parmağına ve dördüncü parmağın üçüncü parmağa bakan yarısına gelen sinirlerin el bileğinde sıkışması, karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Bu tür sinir sıkışması her iki elde olabilir, ancak sağ elini daha çok kullananlarda sağ elde daha belirgin iken, sol elini kullananlarda ise sol elde daha belirgin olabilir veya sadece sol elde görülür. Sol kolda sıkça görülen bir diğer sinir sıkışma türü ise yüzük parmağı ve serçe parmağının duyusunu sağlayan sinirin dirsekte sıkışmasıdır.

Sağ elini kullananlarda, sol kolda sinir sıkışması genellikle dirseğin sıkça dayama sonucu gelişir. Kola gelen sinirlerin omuz bölgesinde sıkışması veya hasar görmesi, sinirin türüne göre kolda farklı bölgelerde uyuşma ve karıncalanma olarak hissedilir. Boyun fıtığı da sıkça görülen bir diğer neden olup, boyundan geçen sinirlerin kola dağılarak uyuşma ve karıncalanma şikayetlerine yol açabilir. Boyun fıtığına bağlı kol uyuşmasında, boyun hareketleri uyuşma şikayetlerini tetikler ve artırır. Boynun sol yanındaki fıtık vakaları sol kolda şikayetlere neden olur. Nadiren de olsa sağ beyinde tümör, damar bozuklukları ve kan yetersizliğine bağlı hasarlar, sol kolda ve bacakta veya sadece sol kolda uyuşma ve karıncalanma, bazen de güçsüzlük yapabilir.

Sağ Kol: Sağ kol uyuşması çoğunlukla, kanın geçici olarak ya da sürekli kola yeteri kadar ulaşamamasından kaynaklanır. Bazen sağ koldaki sinirlerin zarar görmesi de uyuşma nedeni olabilir. Sağ kolun uyuşması veya karıncalanması yanlış pozisyonda uzun süre durma, ağır bir egzersiz gibi basit nedenlerden olabileceği gibi, tekrarlayan uyuşmalar diyabet, sinir hasarı gibi daha ciddi hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu yüzden sağ kol sık sık uyuşuyorsa ve uyuşmanın belli bir nedeni yoksa doktor tarafından kontrol edilmesi ve doğru teşhisin konulması son derece önemlidir.

Tedavi:

İlk olarak, doktor kolda uyuşmaya neden olan sebepleri belirler ve daha sonra kişiye uygun tedavi yöntemlerini uygular. Kol uyuşmalarının altında yatan ciddi sağlık sorunları olabilir. Öncelikle bu hastalıkların tedavisi yapılmalıdır. Uyuşmaya ve karıncalanmaya neden olan etken belirlenmeden yapılan tedaviler istenilen sonucu vermez. Sinir sıkışması da uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir. Tedavi, öncelikle tanının konulmasıyla başlar. Bu probleme en çok yardımcı olan tedavi yöntemi, fizik tedavi ile sinirler üzerindeki baskının azaltılmasıdır.

  • Fizik Tedavi: Sinirler üzerindeki baskıyı azaltır.
  • İlaç Tedavisi: Enflamasyonu ve ağrıyı azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılabilir.
  • Cerrahi Müdahale: Sinir sıkışması veya ciddi hasar durumunda cerrahi müdahale gerekebilir.

Kolda uyuşma şikayeti olan kişilerin, belirtilerini göz ardı etmeden profesyonel yardım alması önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu durumun ciddi sağlık sorunlarına dönüşmesi önlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kol Kıllarını Alma

Kol Kıllarını Alma

Kol Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Kası Çalışmaları

Kol Kası Çalışmaları

Kol Tüyleri Nasıl Azaltılır?

Kol Tüyleri Nasıl Azaltılır?

Kol Ameliyatı Kol Ameliyata Bağlı Riskler

Kol Ameliyatı Kol Ameliyata Bağlı Riskler

Kol Eritme Hareketleri ve Teknikleri

Kol Eritme Hareketleri ve Teknikleri

Kol Kası Egzersizleri ve Yöntemleri

Kol Kası Egzersizleri ve Yöntemleri

Kolda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Kolda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Omuz ve Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz ve Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Üst Kol İnceltme Nasıl Yapılır?

Üst Kol İnceltme Nasıl Yapılır?

Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Damarları Türleri ve Özellikleri

Kol Damarları Türleri ve Özellikleri

Kol Sağlığı ve Kasları

Kol Sağlığı ve Kasları