Kol Kemikleri Türleri ve Özellikleri

Kol kemikleri, vücudun hareket kabiliyetini artıran temel yapılardır. Kol, omuzdan dirseğe kadar olan kısım ve dirsekten ele kadar olan ön kol olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bu bölümler, çeşitli kaslar aracılığıyla farklı hareketleri gerçekleştirmeye olanak tanır.
Kol Kemikleri Türleri ve Özellikleri
05 Eylül 2024
Kol kemikleri, bedenimizde birçok hareketi ve işlevi gerçekleştirmemize yardımcı olan ve gövdeye bağlı uzuvlardır. Kol, iki ana bölümden meydana gelir: ön kol ve kol. Omuz ekleminden dirsek kısmına kadar olan bölüme kol, dirsek ekleminden ele kadar olan bölüme ise ön kol denir. Ancak, halk arasında kol denildiğinde genellikle tüm bu uzuvlar birlikte kastedilir.

Kol yapısı itibarıyla çeşitli yönlere hareket ettirilebilir. Yukarı-aşağı, öne-arkaya, içe dönüş ve dışa dönüş hareketleri vardır. Bu hareketler, omuz eklemi ile bağlı kaslar yardımıyla yapılır. Kol üzerinde hareketlerini sağlayan dört kas bulunur. Bu kaslar içerisinde en önemlisi iki başlı pazı kasıdır ve ön kolun bükülmesini sağlar. Ön kol ile yapılan içe dönüş ve dışa dönüş hareketleri, dirsek eklemi vasıtasıyla koldan başlayıp ön kol kemikleri üzerinde oluşan kaslar sayesinde gerçekleştirilir. Ön kol üzerinde toplamda 18 kas vardır. Bu kaslar, el ve parmakların hareketini sağlamaktadır.

Kol Kemiklerinin Türleri


Kolun bütün uzuvlarında üç kemik çeşidi vardır:

  • Humerus: Kol diye adlandırdığımız birinci uzuvda yer alır. Kolumuzda bulunan en kalın kemik bu humerustur. Omuz eklemi ile dirsek arasında tek bir parçadan oluşan bu sert kemik, kolun gövde ile olan bağlantısıdır. Humerusun gövde kısmına corpus humerus, üstteki ucuna ise caput humerus denir. Humerus kemiğinin en çok kırılma olasılığının olduğu kısmı caput humerustur. Özellikle düşmelere bağlı veya darbeler sonucunda bu bölge risk altındadır.
  • Os radialis: Dirsek eklemi ve el arasında bulunan iki kemikten birisidir. Yani ön kol kemiğindedir. Bu kemiğin ön kısmına Carpus Radialis denir. Üst ucu yukarıda humerus kemik ile birleşirken dirsek kemiğini meydana getirir. Alt ucu ise el bileği ile bağlantıyı sağlar. El bileği ile eklemler aracılığı ile birleşir.
  • Os ulna: Ön kol kemiklerinden ikincisinin adıdır. Diğer birinci kemiğe göre uzun bir kemik olan bu kemik, ön kolun iç tarafında bulunur. Kemiğin gövde kısmını oluşturan bölümüne carpus ulna adı verilmiştir. Bu kemiğin üst kısmında yarım ay şeklinde bir çentik vardır. Bu çentik, ulnanın en çok kırılan ve zarar gören bölümüdür. Özellikle jimnastik hareketi sporları ve cirit atma, gülle atma gibi el sporlarında oluşabilir. Bu arada, tekvando her ne kadar ayak sporu gibi gözükse de koruma amaçlı olarak kullanılan kollarımızda da kırılmalara ya da çatlamalara sebep olacak tehlikeli hareketler vardır.

El Kemikleri


Tıp literatürü dışında ellerimizde kolun bir parçası gibi algılandığından, el kemikleri de kol kemikleri arasına alınabilir. El kemikleri üçe ayrılır ve ossa kemiği dediğimiz birinci kemik, elin bileğe bağlanmasını sağlayan kemiktir. Toplam sekiz parçadan oluşan bu kemik yuvarlak bir yapıya sahiptir. İki sıra halinde elimizde dizili olan bu kemik, üst sırada dört, alt sırada dört adet olacak şekilde sıralanmıştır. Alt sıradaki kemikler, tarak kemiği dediğimiz kemikler ile birleşir.

El tarak kemiklerinin adı Ossa Metacapri'dir. Bu kemikler kısa kemiklerdendir. Her elde beş adet bulunan bu kemikler, bir ucu bilek kemiklerine bir ucu da parmak kemiklerine bağlanır. Parmak kemiklerini oluşturan kemiklere de Ossa Phalanges denir. Beş parçaya bölünen bu kemiğin iki parçası baş parmakta, üçerli parçalar halinde diğer parmaklarda bulunur. Her bir elde on dört parmak kemiği bulunur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Süphan 23 Temmuz 2024 Salı

Kol kemiklerimin farklı hareketleri gerçekleştirebildiğini biliyorum, ama pazı kasının ön kolun bükülmesini sağladığından emin miyim? Bu iki başlı kas tam olarak ne işe yarıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Süphan,

Evet, pazı kası (biceps brachii) ön kolun bükülmesini sağlayan ana kaslardan biridir. İki başlı olan bu kas, omuzdan başlayıp dirseğe kadar uzanır ve ön kolun hareketlerini kontrol eder. Bununla birlikte, biceps kasının iki başı vardır: kısa baş ve uzun baş. Her iki baş da kolun bükülmesine (fleksiyon) ve ön kolun dışa dönmesine (supinasyon) yardımcı olur. Bu kasın kuvvetli olması, özellikle ağırlık kaldırma gibi aktivitelerde oldukça önemlidir. Umarım bu açıklama sorularını yanıtlamaya yardımcı olur.

Çok Okunanlar
Kol Kıllarını Alma
Kol Kıllarını Alma
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Sağ Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
Sağ Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
Kolda Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Kolda Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Kol Eritme Hareketleri ve Teknikleri
Kol Eritme Hareketleri ve Teknikleri
Kol Sıkılaştırma Hareketleri Nasıl Yapılır?
Kol Sıkılaştırma Hareketleri Nasıl Yapılır?
Kolda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
Kolda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Kol Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?
Kol Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?
Güncel
Kol Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Kol Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Kol Zayıflatma Yöntemleri ve Teknikleri
Kol Zayıflatma Yöntemleri ve Teknikleri